rackets

Groot of klein blad? Een tennisracket bestaat uit een steel en een blad. OK? Ja. En snaren en een grip om de steel.

Rafael Nadal speelt met een 100 square inch blad (645 cm2). Roger Federer haalde de meeste titels met een 90 in2 blad. Inmiddels speelt hij met een 98 in2 blad. Zijn verklaring: “Ik heb meer power nodig tegen de hardhitters van tegenwoordig.”

100 110 125 inch

100, 110, 125 inch

Midsize = 100 square inch. Dit is een internationale afspraak. Overzised rackets hebben een groter blad dan 100 in2. Bijvoorbeeld 110, 125 of de maximaal toegestane maat van 135 in2 (Joop Kalk). Joop speelt met een blad van 870 cm2 vandaar dat hij nog steeds alle volleys goed slaat. De bal is bijna niet meer te missen. Een groot blad heeft ook een grotere “sweet spot”. Een grotere sweet spot speelt gemakkelijker. Je hoeft de bal niet persé precies in het midden van het blad te raken.  Het idee is: hoe groter het blad des te meer power. Daarnaast is er ook nog de breedte van het frame. Hoe breder het frame des te meer power (power is de balsnelheid).

De lengtesnaren bepalen voor een belangrijk deel een aantal eigenschappen van het racket. Bij weinig (16) lengtesnaren zijn de mazen groter. Dit bevordert het comfort van het racket maar verlaagt de slijtvastheid van de snaar. Bij 18 lengtesnaren worden de onderlinge mazen kleiner. Dat bevordert de controle van het racket en verhoogt de slijtvastheid van de bespanning. Deze rackets zijn dus het meest geschikt voor gravelspelers, topspelers, hardhitters en ‘snarenslopers’. Met minder snaren kan je gemakkelijker topspin ballen slaan. Oudere spelers kiezen veel vaker voor comfort dus een groot blad met grote mazen en dus 16 lengtesnaren en 19 breedtesnaren.

Conclusie: speel met een groot blad !! (als je ouder bent dan 35, houd van een comfortabel racket,  last hebt van je arm of niet zo hard kunt slaan)